Sosiaalihuoltolain mukaiset palvelut

Perhetyö

Perhetyö on sosiaalihuoltolain tai lastensuojelulain mukaista sosiaalipalvelua. Perhetyö on sosiaaliohjausta, joka mm. tukee vanhemmuutta. Perhetyön tavoitteena on tarjota lapsiperheille tukea mahdollisimman varhaisessa vaiheessa. Perhe saa tukea heti, kun ammattilainen on huomannut sen tarpeen. Perheelle annetaan sen verran tukea kuin tarvitaan.

Perhetyö on palvelu, jonka tarkoituksena on, että oikea-aikaisella ulkopuolisella tuella voitaisiin ehkäistä perheiden ongelmien kasvamista, syrjäytymistä ja esimerkiksi lastensuojelun tarvetta.

Lapsiperheiden kotipalvelu

Lapsiperheiden kotipalvelu on kotiin annettavaa tukea perheille haasteellisiin elämäntilanteisiin. Tarkoituksena on auttaa ja tukea perhettä jokapäiväisissä toiminnoissa, kuten esimerkiksi lastenhoidossa ja kasvatuksessa, kodinhoidossa tai ruoan valmistuksessa. 

Kotipalvelua voi hakea, jos vanhemman toimintakyky on alentunut synnytyksen, sairauden, vamman tai muun vastaavan syyn takia, tai erityisen perhe- tai elämäntilanteen perusteella. Perheellä on oikeus kotipalveluun, jos lapsen hyvinvoinnin turvaaminen ei ole muuten mahdollista.

Ammatillinen tukihenkilötoiminta

Ammatillinen tukihenkilö voidaan myöntää

  • vammaisille yli 18- vuotialle nuorille aikuisille tai aikuisille
  • alle 18- vuotiaalle lapselle tai nuorelle

Vammaispalveluiden asiakkaille tuki voi liittyä esimerkiksi arjentaitojen-, harrastustoiminnan-, yhteiskuntaan osallistumisen tai sosiaalisen vuorovaikutuksen taitojen ylläpitämiseen. Työskentely vaatii asiakkaalta kykyä sitoutua sovittuihin käynteihin.

Alle 18- vuotiaille lapsille tai nuorille tarkoitettu tukihenkilö voi auttaa ja tukea lasta/nuorta elämäntilanteesta riippuen. Tukihenkilö voi esimerkiksi viedä lasta harrasteisiin, tukea koulunkäyntiä tai tukea nuorta esimerkiksi opiskeluiden nivelkohdassa. 

Tukihenkilötoiminta on tavoitteellista ja palvelun sisältö on kuvattu asiakassuunnitelmassa.

Autismi- ja nepsyohjaus

Nepsyohjaus on neuropsykiatrisesti oireilevan henkilön, hänen perheensä ja/tai toimintaympäristöjen ohjausta ja neuvontaa, jonka tavoitteena on henkilön mahdollisimman itsenäinen ja omatoiminen elämä sekä arkielämän sujuvuus ja toimintamahdollisuuksien tukeminen. Nepsyohjausta tehdään yhteistyössä yksilön tai perheen muun verkoston kanssa eikä se vaadi neuropsykiatrista diagnoosia.

Nepsyohjaus on käytännönläheistä tukea ja neuvontaa, jonka tavoitteena on löytää arkeen sellaisia keinoja, jotka edistävät yksilön, koko perheen tai esimerkiksi koululuokan toimintakykyä, arjen sujuvuutta ja toimintamahdollisuuksia. 

Neuropsykiatrinen valmennus

Neuropsykiatrinen valmennus (Nepsy-valmennus) on tavoitteellinen ja ohjauksellinen kuntoutusmenetelmä, joka auttaa lapsia, nuoria sekä aikuisia, joilla on neuropsykiatrisia erityispiirteitä ja toiminnan ohjauksen haasteita. Neuropsykiatrisia erityispiirteitä ovat muun muassa autismin kirjon oireyhtymät, kuten Asperger, ADHD, ADD, Touretten oireyhtymä, oppimisvaikeudet ja kielelliset erityisvaikeudet.

Valmennuksen menetelmät ja keinot sopivat myös mielenterveys- ja päihdekuntoutujille. Valmennuksen tavoitteena on lisätä asiakkaan omaa ja hänen läheistensä tietoisuutta henkilön toimintarajoitteista ja sitä kautta vahvistaa esim. sosiaalisen vuorovaikutuksen-, arjenhallinnan-, tai opiskelu- ja työelämätaitoja yhteisesti sovittujen tavoitteiden mukaisesti.